Разгадана ли е загадката: Защо галактики като Млечния път са рядкост

0

Г алактиките са с различни форми и размери. Млечният път например е спирална галактика поради начина, по който звездите, прахът и газът се движат спираловидно от центъра на галактиката.

Но спирални галактики като нашата са изненадващо редки в нашето галактично съседство и астрономите се чудят защо още от 60-те години на миналия век.

Според ново проучване, публикувано в рецензираното списание Nature Astronomy по-рано този месец, сега те най-накрая имат отговор.

„Блестяща и зашеметяваща колекция от галактики“: Ето ги първите снимки от телескопа „Евклид“

Бурно минало

С помощта на суперкомпютър изследователите са върнали часовника назад допреди около 13,8 милиарда години, когато нашата галактика и тези около нея тъкмо са започнали да се формират.

Изследователите са симулирали еволюцията на нашето галактическо съседство, за да видят какво може да се е случило в продължение на милиарди години, за да се появяват спиралните галактики толкова рядко в нашия край на космоса.

Те са открили доказателства за бурно минало. Симулацията показва, че галактиките в гъсти купове, като този, който Млечният път нарича свой дом, са преживявали чести сблъсъци и сливания.

В търсене на тъмна материя: Пулсарите на Млечния път

Когато галактиките се сблъскват

Когато галактиките се сливат, те могат да образуват изцяло нов тип галактики. Например, когато две спирални галактики се сблъскат, се смята, че се създава т.нар. елиптична галактика.

Това показват както наблюденията на близката ни Вселена, така и симулациите: В нашето галактическо съседство има много елиптични галактики, но много малко спирални галактики, което предполага, че нашият Млечен път някак си е оцелял сред хаотичен сценарий на галактически блъскащи се колички през епохата на Вселената.

„Нашата симулация разкрива интимни детайли от формирането на галактиките, като например превръщането на спиралните в елиптични галактики чрез сливане на галактики“, казва в изявление съавторът Карлос Френк от Института по компютърна космология към Университета в Дърам.

Астрономи с откритие: В центъра на Млечния път има една голяма черна дупка

По темата

Източник: vesti.bg