Радев: Христо Стоичков е победа за България

4

България почита своите спортни икони и се радвам, че поколенията, които нямаха шанса да гледат великата игра на Стоичков на живо, ще има къде да идват, за да черпят вдъхновение и гордост. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията, с която в София беше открита „Зала на славата“ на легендата на българския футбол Христо Стоичков.

В приветствието си държавният глава открои усилията и невероятните постижения на Христо Стоичков, чиято славна кариера остава еталон за отдаденост на спорта, талант и воля.

„Изкушените от футбола у нас се делят на две: онези, които преживяха американското лято на 94-та и всички останали, по-младите, които нямаха този късмет“, посочи президентът Радев. Той припомни паметните седмици от лятото на 1994 г., когато по думите му народът ни преживя за последно опиянението да е заедно, сърцата да бият в един ритъм, а емоциите да съпътстват всеки шедьовър на Пеневата чета.

„Символът на тази побеждаваща България стана Христо Стоичков“, изтъкна държавният глава и допълни, че в червения цвят на армейския клуб, със символите на „Барселона“, и с националната фланелка Стоичков донесе безмерна радост и въодушевление на почитателите на футбола.

По думите на президента Радев човек осъзнава истински какво е Стоичков за България, когато излезе извън страната и при разговорите си с хора от далечни страни и континенти, споменавайки името на нашата страна, винаги неизменната реакция е: България – а, Стоичков.

„Това е най-истинската оценка. Стоичков е победа за България“, заяви държавният глава и подчерта, че футболистът се е превърнал в национален символ на страната ни по света. Спортът е онова велико занимание, което дава възможност на едно момче от Пловдив с воля, дисциплина и талант от Бога да подари на милиони хора у нас и по света радостта от играта и гордостта от победите, посочи още Румен Радев.

Президентът изрази загриженост за случващото се в българския футбол на фона на прекрасното събитие.

„Страстите около футбола опустошиха центъра на София. Вандализмът не е любов към спорта. Но и тези, които ръководят спорта, трябва да имат сърце за България и отговорност към играчите и към феновете“, подчерта Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията.

Четирима президенти на България – Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Румен Радев и Петър Стоянов присъстваха на откриването на музея на Христо Стоичков в София.

„17 ноември 2023 година за мен вече е като 17 ноември 2023! Благодаря на президентите Румен Радев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев! Благодаря на Стефка Костадинова и Димитър Пенев! Благодаря на всички приятели, с които открихме моята „Зала на славата“!“, каза Стоичков при откриването.

В новата „Зала на славата“ – музей са показани реликвите, белязали кариерата на легендарния футболист. Откриването беше уважено от Стефка Костадинова, Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова, Красимир Балъков, Наско Сираков, Димитър Пенев, а от САЩ с видео поздрав се включи Валентин Йорданов.

В експозицията са изложени трите най-високи индивидуални награди в съкровищницата с марка „Стоичков“ – „Златна топка“, най-важната награда за един футболист – спечелена през 1994 година, „Златна обувка“ на голмайстор №1 на Европа (1990 г.), „Златен Онз“ за най-добър футболист в света за 1992 година.

Източник: vesti.bg