Радев: Огромни стратегически грешки на Путин

153

„Новото редовно правителство, ще се възползва от всичко постигнато и ще довърши започнатото. Това е важно не само за България. Това е важно за Европа. Аз мисля, че бъдещият редовен кабинет просто трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто някакви увещания, някакви общи разговори. Няма експертни кабинети. Да кабинетът е съставен от експерти, но политическото ръководство, политическата отговорност ще бъдат от политическите партии, които застават зад това правителство. И много скоро ще проличи според мен, коя партия каква доминация има в съответните министерства“.

Това заяви от Анкара президентът Румен Радев, който е в турската столица за инаугурацията на Реджеп Ердоган.

„България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Ние топва трябва много добре да го осъзнаем. Агресията на Русия. Огромните стратегически грешки, които направи президентът Путин, затварянето на северния маршрут – в момента вече трафикът от Китай и Централна Азия не може да минава през Русия. Единственият път за сухопътния транспорт е през България и Турция и ние трябва да се възползваме от това“, поясни Радев.

Той подчерта, че показва приемственост с включването в делегацията на Вежди Рашидов.

Радев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

„С президента Ердоган през годините успяхме да изградим отношения на доверие и приятелство. Турция е най-големият икономически партньор на България, извън Европейския съюз. А в днешната сложна геополитическа обстановка ролята на Турция осезаемо нараства“, каза Радев.

„Заедно с президента Ердоган успяхме да постигнем осезаем напредък в нашите двустранни отношения. След посещението ми в Истанбул страната ни сключи споразумение, с което получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ и газопреносната мрежа, и то за 13 години, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година“, посочи Радев и добави: „Ние сме единствената страна, която успя да постигне такова споразумение“.

Радев ще приеме мандата от Денков в понеделник

„В близките дни трябва да открием разширението на КПП „Капитан Андреево“. Предстои подписване на меморандум за втора железопътна линия между Елхово и Одрин.  Проектира се и отсечка между Лесово и АМ „Марица“, за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Изграждане на пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото“, заяви Радев

Той посочи, че Турция е поела сериозен ангажимент за опазване на външната граница на ЕС.

„България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа“, смята Радев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *