Радев: Недопустимо е над България да се веят други знамена освен българското

30

Н едопустимо е над България да се веят други знамена, освен българското. Това заяви в речта си по повод 145 години от Освобождението на България президентът Румен Радев, предава NOVA.

„Скъпи съотечественици“, започна речта си държавният глава:

„Преди 145 години на тази дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.

За втора година посрещаме празника, докато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болка.

Честит 3 март! Отбелязваме 145 години от Освобождението на България

Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.

Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България.

Благодаря на всички вас, които с присъствието си днес отстоявате историческата истина.

Честит празник! Да живее България!“, завърши речта си по повод 145 години от Освобождението на България президентът Румен Радев.

Източник: vesti.bg