Радев: Лихвите по кредитите ще растат все по-осезаемо

25

Л ихвите по кредитите и депозитите в България ще започнат да се увеличават все по-осезаемо.

Това прогнозира пред БНТ управителят на БНБ Димитър Радев в първото си телевизионно интервю, след като бе преизбран за втори мандат начело на централната банка. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

Гуверньорът на БНБ обясни, че за справяне с инфлацията у нас са нужни парични и фискални мерки. Първите се прилагат от БНБ при поредицата от кризи – от COVID-19 до войната в Украйна.

„Има ясна тенденция на затягане на монетарни условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% дефицит, но това, което имаме, е все още продължаваща фискална експанзия, а тя не работи за овладяване на инфлацията. Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика“, поясни Радев.

ЕЦБ вдигна лихвите, еврото падна

Лихвите в България се повишават по-бавно, защото банковата система у нас е с много висока ликвидност, но въпреки това гражданите и бизнесът ще започнат да усещат повишението още през тази година.

„Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и следващата. Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите“, подчерта Радев.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg