Радев: Как ще изглежда Европа след края на войната в Украйна

32

„Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти“.

Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в срещата на върха на страните от формата Б9, която се проведе днес във Варшава.

МВнР: България е последователен поддръжник на европейската перспектива на Украйна

Във формата за политически диалог, който обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Българският държавен глава подчерта, че продължаващата война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа:

„Конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата. От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, включително и новата архитектурата за сигурност, която ще влияе върху нашето бъдеще“.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg