Радев: Войната ни показва, че отстояването на интересите ни ще бъде все по-сложно

19

Б ушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и все по-отговорно. Това каза Румен Радев в словото си на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсанти и свидетелствата на кадети от Националния военен университет “Васил Левски”. На церемонията пред сградата на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във Велико Търново присъстваха зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Велико Търново Даниел Панов и висши военни.

Радев: Опитът да бъде изтрит 3 март от националния ни календар е покушение срещу историята

„Днес вие се посвещавате на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на родината. Вярвам, че осъзнавате всички предизвикателства пред тази ваша важна мисия в един все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи. Бушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и все по-отговорно, че значимостта на вашето призвание ще расте непрекъснато“, каза президентът Румен Радев.

Получаването на пагоните е всъщност израз най-вече на отговорност, заяви още президентът. „Ще растат и нашите очаквания към вас да се изграждате и утвърждавате като високо подготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Да внедрявате на въоръжение новите бойни системи, които заслужават нашите сухопътни войски, да повишавате съвместимостта с нашите съюзници, да изграждате модерни, отбранителни способности за надеждна защита на родината. Аз вярвам, че вие ще се справите“, каза държавният глава.

Провеждането на днешния тържествен акт именно тук, в старопрестолния град, ни напомня за уроците на нашата хилядолетна история, че държавата ни е била силна, когато и армията ни е била силна, когато спойката между народ и армия е устоявала във всякакви изпитания, каза Румен Радев.

„Искам да изразя признателност към вас за усилията и всеотдайността, за да стигнете днес до този тържествен ден. Държавният глава пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност по трудния командирски и житейски път. Помнете, че за българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало един най-висш идеал – България, и една най-голяма ценност – свободата и добруването на българския народ“, каза президентът Радев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *