Първите Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., каза министърът на отбраната

„Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с удовлетворение от постигнатото, тъй като всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили“. Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и кораби, посочи той.

„Тази година няма парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната и народна традиция даваме приоритет на великденските празници, Въоръжените ни сили да бъдат в семейна среда“.

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини „Страйкър“.

„Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите Ф-16“, каза министърът.

Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за Въоръжените сили, смята Запрянов.

„Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна“.

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

Няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов.

„България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg