Пхенян: Тествахме гръбнака на ударните ни ядрени сили

0

С еверна Корея извърши последното си изпитание на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) „Хвасонг-18“, съобщиха държавните ѝ медии, като заявиха, че оръжието, което е гръбнак на ударните ядрени сили на Пхенян,  е и предупреждение към САЩ и други противници, предаде Ройтерс.

САЩ „категорично осъжда“ изстрелването на балистична ракета от Северна Корея

Изстрелването, за което съобщиха военните в Южна Корея и Япония, беше осъдено от САЩ и лидерите в Сеул и Токио, наред с други.

„Хвасонг-18“ беше изстреляна за първи път през април. Това е първата МБР на Северна Корея, която използва твърдо гориво, което може да позволи по-бързо разгръщане на ракетите по време на война.

„Тестовата стрелба е съществен процес, насочен към по-нататъшното развитие на стратегическите ядрени сили на републиката и в същото време служи като силно практическо предупреждение“ към противниците,  съобщи държавната информационна агенция KЦТА.

Какво трябва да знаем за междуконтиненталните балистични ракети на Северна Корея

Обвинявайки Вашингтон, че повишава напрежението на Корейския полуостров, КЦТА заяви, че ситуацията във военната сигурност „е достигнала фазата на ядрена криза отвъд епохата на Студената война“.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който е наблюдавалр теста, заяви, че страната му  ще предприема все по-мощни мерки за своята защита, докато САЩ и техните съюзници не се откажат от враждебните си политики.

Полетът на „Хвасонг-18“ продължи 74 минути и беше най-дългият досега при тест на севернокорейска ракета, съобщи KЦТА, като добави, че втората и третата степен на ракетата са били изстреляни по траектория на голяма височина с цел безопасност.

Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море

Северна Корея заяви, че ракетата е прелетяла 1001 км на височина до 6 648 км.

Япония съобщи, че ракетата е паднала в морето източно от Корейския полуостров и на около 250 км западно от северния японски остров Окушири.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *