"Пфайзер" предлага ЕС да плати отказаните COVID-19 ваксини на половин цена

„Пфайзер“ са направили ново предложение на ЕС във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел. Това предвижда страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози от които ЕС се отказва, пише „Файненшъл таймс“.

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за „всички бъдещи варианти на COVID-19“, допълва изданието, като се позовава свои източници.

„Пфайзер“ не отрече, че се водят преговори, без да дава повече подробности.

През януари бе съобщено, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който ЕС планира да преразгледа законите за фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

Източник: bntnews.bg