Путин с първи коментар след авиокатастрофата с Пригожин

114

Р уският президент Владимир Путин изпрати съболезнования на семейството на основателя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, за когото властите съобщиха, че е загинал при разбиването на частния му самолет вчера, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Кои са другите лидери на групата „Вагнер“, които може да са загинали с Пригожин

Това е първата реакция на Путин на гибелта на Пригожин. Руският бизнесмен, близък до президента, играеше ключова роля във военната кампания в съседна Украйна, преди да оглави неуспешен кратък бунт срещу властта през юни.

„Пригожин бе талантлив бизнесмен“, каза Путин. Той отбеляза, че е познавал основателя на „Вагнер“ от 90-те години на миналия век.

Зеленски за авиокатастрофата с Пригожин: Украйна няма нищо общо

Руският президент спомена значителния принос за руската „специална военна операция“ в Украйна на високопоставените представители на „Вагнер“, които загинаха при самолетната катастрофа, посочва Франс прес.

В явна препратка към метежа преди два месеца, Путин каза още по адрес на Пригожин: „Това беше човек със сложна съдба и той направи сериозни грешки в живота, но също така се стремеше да постигне необходимите резултати – както за себе си, така и когато поисках това от него, за общата кауза, както през последните месеци.“

Мнозина смятат, че Пригожин е бил убит умишлено като отмъщение за бунта, който отправи предизвикателство към Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

Чакаме какво ще кажат следователите, които разследват самолетната катастрофа, подчерта руският президент, цитиран от Ройтерс. Той обеща разследването да бъде доведено до край, но в същото време направи уговорката, че експертизата ще отнеме време.

Путин отбеляза още, че самолетът на Пригожин, „доколкото ми е известно“, се е завърнал от Африка едва вчера – в деня, когато се разби на път от Москва за Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Пригожин „се срещна там с някои официални лица. Той работеше не само у нас, при това с резултати, но и в чужбина, в частност в Африка. Там се занимаваше с петрол, газ, скъпоценни метали и камъни“, каза още Путин.

По темата

Източник: vesti.bg