Путин вдигна горната граница за наборна военна служба в Русия

53

Р уският президент Владимир Путин подписа закона, определящ възрастовите граници за задължителна наборна военна служба в страната от 18 до 30 години. Документът е обнародван на руския официален портал за правна информация, предаде ТАСС.

Путин вдигна с пет години възрастта за запасна военна служба

Според новите правила горната възрастова граница за отбиване на казармата се увеличава с три години – от 27 на 30. Долната остава непроменена. Нормативният акт влиза в сила от 1 януари догодина.

Русия вдигна възрастта за военна служба

Путин подписа и закон, забраняващ на гражданите, подлежащи на наборна военна служба, да напускат границите на Русия. За начало на ограничителния период се приема моментът на изпращането на повиквателната по месторабота или местообучение за явяване във военното окръжие. Законът забранява на наборниците да напускат страната от деня, в който повиквателната бъде вписана като връчена в регистъра.

Русия е мобилизирала още 230 000 в армията

В текста на нормативния акт се уточнява, че забраната се въвежда само като временна мярка, имаща за цел да се гарантира, че гражданинът ще се яви във военното окръжие. Решението за забраната се издава от окръжието в деня на изпращане на повиквателната. Преди тя влизаше в сила от момента, в който повиквателната се смяташе за връчена.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *