Путин атакува руски мултимилиардер

33

Р уската генерална прокуратура започна съдебно производство срещу Андрей Мелниченко, един от най-богатите олигарси в Русия и отявлен критик на инвазията в Украйна, предава Си Ен Ен.

Мелниченко е основател на „Юрокем”, производител на торове, и СУЕК, производител на въглища. Състоянието му се оценява на 13 милиарда долара според индекса на милиардерите на „Блумбърг”.

Kрай на добрите дни за икономиката на Русия

Делото, според уебсайта на Свердловския районен съд на Красноярск, е насочено срещу Мелниченко и две от неговите компании. Въпреки че конкретните подробности остават неразкрити, предварителното изслушване е насрочено за 7 септември.

Руски милиардер за Украйна: Варварска инвазия

Руските медии цитираха документи, публикувани в канал в Телеграм, че държавата иска да национализира сибирската енергийна компания „Сибеко”, която беше придобита от Мелниченко преди пет години и управлява няколко топлоелектрически централи.

Главната прокуратура на Русия е поискала запор на всички акции и активи на „Сибеко” в полза на държавата.

Имения, яхти и самолети: Разкриха луксозния начин на живот на Путин

Самият Мелниченко се намира в Обединените арабски емирства. Той е санкциониран от Европейския съюз и САЩ, тъй като е присъствал на среща с Путин в първия ден от инвазията в Украйна.

„Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на най-близкото обкръжение на Владимир Путин”, гласи позицията на ЕС.

По-късно обаче Мелниченко разкритикува войната в Украйна.

„Събитията в Украйна са наистина трагични. Имаме спешна нужда от мир”, каза Мелниченко пред „Ройтерс”.

„Като руснак по националност, беларусин по произход и украинец по кръв, изпитвам голяма болка и недоверие, като съм свидетел как братски народи се бият и умират.”

Путин разкритикува руските бизнесмени, които са се преместили в чужбина, и поиска активите на компании с руски операции да бъдат репатрирани.

 ТАСС съобщи миналата седмица, че Путин е наредил на властите „да ускорят прехвърлянето на бизнес активи, на първо място, в ключови сектори и отрасли на икономиката, към руската юрисдикция”.

Източник: vesti.bg