Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони

0

У силията на Министерството на иновациите и растежа (МИР) са съсредоточени върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да отговарят на всички международни критерии и добри практики.

Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на работна среща с посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) и Западните Балкани, по инициатива на шведското председателство на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МИР.

Правителството инвестира от 1 до 3 млрд. евро в обособена автомобилна зона

Българското правителство бе представено на срещата от служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Пулев подчерта, че МИР работи активно за демократизиране на управлението на европейските средства и за изготвянето на последователна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции.

Правят първа по рода си икономическа зона в България

По време на работната закуска с посланиците Пулев съобщи, че МИР разработва Водородната пътна карта на България, която следва да се приеме от Министерския съвет. Тя е с фокус „зелен“ водород, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности.

Предстоят значими инвестиции във въглеродно неутрални индустриални паркове. До седмици се отваря пета процедура по Плана за възстановяване към МИР, която е за развитие именно на индустриални зони и паркове, добави Пулев. По думите му безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лв. на проект, като се създават предпоставки, за да привличане на стратегически чуждестранни партньори.

Пулев: Изплатихме 19 млн. лв. за насърчителни мерки, имаше 0 лв.

Той изтъкна, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 г. у нас се обособява и първата специализирана икономическа зона у нас  – зона „Доброславци“.

„Тя е само на 15 км от София, близо до работна сила, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори. Икономическата зона ще е специализирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият сектор в икономиката ни и дава над 10% от БВП“, каза Пулев.

Министър Пулев: Осигурихме 20 млрд. лв. от ЕС

На 10 април, с решение на служебното правителство, беше обособена държавна индустриална зона „Доброславци“. Зоната ще се простира на площ от 290 хектара. Според Александър Пулев там ще има проекти „от 1 млрд. до 3 млрд. евро“.

Източник: vesti.bg