Пулев: Рекорд – 8 млрд. евро търговия с Румъния

0

„Румъния е сред ключовите партньори на България. Двустранната търговия достига рекордни стойности през 2022 г. “

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на среща във вторник с посланика на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску.

Двамата обсъдиха активизирането на икономическото сътрудничество между България и Румъния. Акцент в разговора беше поставен върху подготовката на двустранен бизнес форум, който Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР ще организира.

Йоханис: С Румъния, България и Хърватия в Шенген единството на ЕС може да се засили

Министър Пулев и посланик Предеску разговаряха за засилването на икономическите отношения в контекста на подписаната декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство от страна на  президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис.

Пулев и Предеску разговаряха и за контактите по линия на инициативата „Три морета“, по която министърът на иновациите и растежа е национален координатор.

„Инвестиционният фонд към „Три морета“ е финансов механизъм за реализирането на приоритетните проекти в региона и работим за набиране на капитал от инвеститори от Близкия изток към него“, подчерта министър Пулев.

България и Румъния осъдиха руската агресия в Украйна

Според данните на МИР, стокообменът с Румъния през 2022 г. възлиза на близо 8 млрд. евро, което е увеличение с 23,7%, спрямо предходната година. Българският износ достига 4,5 млрд. евро, което е увеличение с 28.1% спрямо 2021 г. Вносът от Румъния за България през 2022 г. е достигнал 3,5 млрд. евро.

Източник: vesti.bg