ПСС предупреди: Лоши са условията за туризъм в планините

0

Л оши са условията за туризъм в планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Температурите са отрицателни, облачно е, има и гъста мъгла. 

Вятърът е силен, вали и сняг. Почти навсякъде вече има снежна покривка от няколко сантиметра, добавиха от ПСС. Пътеките са хлъзгави, а видимостта е намалена, предупреждават още планинските спасители. 

АПИ предупреждава шофьорите: Тръгвайте на път с автомобили, подготвени за зимни условия

От ПСС – отряд София съобщиха във Facebook страницата си, че времето в планините около Витоша е неподходящо за туризъм, тъй като има нова снежна покривка и силни до ураганни ветрове. В ниските части има сериозна опасност от падане на клони, допълниха от службата. 

Времето в събота: Жълт и оранжев код за силен вятър

Първи за сезона сняг валя по високите части на област Смолян. Около 10 см снежна покривка има в Пампорово, съобщиха по-рано от ПСС.

Минус 3 градуса минимална температура е измерена тази сутрин в Пампорово и в района на Рожен.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините в събота ще преобладава облачно време на много места с валежи предимно от сняг. Ще духа силен и бурен север-северозападен вятър и ще има условия за виелици. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 8°.

Източник: vesti.bg