Проф. Близнашки: Този закон не е писан в България

7

„Този закон не е писан в България. Подава се отвън и се упражнява огромен натиск нашето Народно събрание да го гласува. Не изключвам да окажат натиск и върху Конституционния съд”.

Това коментира пред NOVA NEWS проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер, експерт по конституционно право по повод приетия механизъм за контрол над главния прокурор.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат спиране на избора на нов главен прокурор

Според него „законът, който се прие за търсене на наказателната отговорност на главния прокурор, е откровено противоконституционен, каза им го Върховният касационен съд, но това не ги спря”.

По думите му посещението на Джим О’Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, е оказало въздействие върху гласуването на механизма.

„Той въведе ред, обясни на нашите политици, че или действат по начина, по който им се показва, или ще имат големи проблеми. И изведнъж всички гласуваха за този закон в Народното събрание”, посочи Близнашки.

Гешев: Направиха го само, за да се разправят с мен

Относно законовите промени, с които беше намалено мнозинството, нужно за избиране и отстраняване на главния прокурор проф. Близнашки коментира:

„След като вече веднъж е приложен законът, връщане назад няма. Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор, възниква въпросът може ли да избере новия, и изведнъж се сетиха, че ВСС е с изтекъл мандат“.

Източник: vesti.bg