Противник на Китай е на път да спечели изборите в Тайван

7

Л ай Цинде от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) се откъсва с голяма преднина при продължаващото в събота преброяването на президентските избори в Тайван, предаде АФП.

Китай: Ще смажем опитите за независимост на Тайван

Действащият вицепрезидент печели 41,6% от подадените бюлетини, според социологическите власти на острова при преброени над 60% от избирателните секции. Лай изпреварва най-близкия си съперник Хоу Юй от опозиционния Гоминдан, който е събрал 33,2%, показват данни на Централната избирателна комисия.

Лай се обяви по време на шумна кампания като защитник на демократичния начин на живот на Тайван. „Това е трудно извоюваната демокрация на Тайван. Всички трябва да ценим нашата демокрация и да гласуваме с ентусиазъм“, каза претендентът пред репортери, докато гласуваше в гимнастически салон в училище в южния град Тайнан.

Основният му опонент Хоу Юй подкрепя по-топли връзки с Китай и обвинява ДПП, че подстрекава Пекин с позицията си, че Тайван е „вече независим“. Партията Гоминдан заяви, че ще стимулира икономическия просперитет, като същевременно поддържа силни връзки с международни партньори, включително със САЩ. „Надявам се, че колкото и турбулентно да беше по време на изборния процес, всички ще се обединят след гласуването, за да се изправят пред бъдещето на Тайван“, каза Ху пред репортери след гласуването в град Ню Тайпе.

АФП припомня, че Пекин нарече фаворита Лай Цинде опасен „сепаратист“ в дните преди гласуването, а в навечерието на гласуването министерството на отбраната му обеща да „смаже“ всяко движение към независимост на Тайван. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *