Протест в София в защита на правата на транс и интерсекс хората

7

Д есетки граждани се събраха на протест пред Съдебната палата заради решението на Върховния касационен съд да отнеме правото на промяна на половия маркер в документите на транс и интерсекс хората в България.

Пред БГНЕС Лилия Драгоева, един от организаторите на протеста посочи, че решението на ВКС е в абсолютен разрез с европейската практика, правото и “там накъдето светът се развива“.

Тя отбеляза, че с протеста искат да изразят солидарност с транс хората и искат да заявят категорично, че “подобно поведение, потъпкващо правата и правото на съществуване на транс хората е недопустимо”.

Как ВКС отхвърли смяната на пола

Организаторът на протеста настоя “да се спазват законите на ЕС“.

„Надяваме се да има промяна на решението на ВКС или поне смели съдии, които въпреки това решение да направят стъпки и да прилагат европейското право”, подчерта Драгоева и не изключи в бъдеще да има още протести.

Мануела Попова отбеляза, че на протеста могат да се видят транс хора, гейове, лесбийки и др., които са дошли, за да покажат солидарност.

Нинова: ВКС реши, че действащото законодателство не позволява смяна на пола

„Общността няма да се предаде. Ние ще продължим да водим дела и да се борим за правата си”, категорична е тя.

Протестиращите държаха плакати, на които пишеше: „Възможността за юридическа смяна на пола е човешко право, а не прищявка!”, „ВКС лишава транс хората от човешки права”, „Позор за ВКС” и др.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *