Протести и изборни нарушения в Сърбия

3

П ривърженици на класиралата се на второ място коалиция „Сърбия срещу насилието“ обвиниха президента Александър Вучич в манипулиране на изборите.

И тази вечер в Белград се проведе протест, а двама лидери на опозицията обявиха гладна стачка. От там специално за NOVA се включи журналистът от N1-Сърбия Душан Младенович.

Борисов към Вучич: Пожелавам му Сърбия да не спира

„Сръбската прогресивна партия по всяка вероятност спечели изборите в Сърбия, но опозицията оспорва резултатите и призовава за анулирането им в столицата Белград. Снощи пред сградата на Републиканската избирателна комисия опозицията заедно със свои поддръжници започна да хвърля яйца, тоалетна хартия и домати. Някои от тях се опитаха да нахлуят в сградата, но не успяха. Двама от лидерите на опозицията са вътре и обявиха гладна стачка“. поясни Младенович.

Орбан поздрави Вучич за победата

Стефан Иенах, ръководител на делегацията на ПАСЕ заяви, че е станал свидетел на редица изборни нарушения.

„Видях бюлетини за гласуване, които бяха направени на копирна машина, с предварително отбелязани кандидати също на копирната машина. Така че, това е фалшифициране на бюлетини, а тези, които са го направили, са имали печат на комисията и това трябва да бъде разследвано от полицията”, категоричен е представителят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Кремъл приветства победата на Вучич в Сърбия

Ситуацията в Сърбия е напрегната. Пред сградата на Републиканската избирателна комисия се събраха много млади хора, които обвиниха опозицията, че не е способна да се справи със ситуацията около изборите. Международните наблюдатели твърдят, че е имало много нередности по време на вота, сред които групови гласувания, пускане на допълнителни бюлетини в урните, както и в манипулация на медийния пейзаж – според наблюдателите, президентът Вучич постоянно е бил в полезрението на медиите, докато опозицията не е присъствала изобщо. И тази вечер в Сърбия бе обявен нов протест по същото време.

Управляващата партия спечели 46% подкрепа, докато опозицията – само половината от гласовете – едва 23%.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *