Протестиращи и полиция се разбраха за трафика през „Хаинбоаз“

3

П ротестиращи и полиция на „Хаинбоаз“ се договориха за трафика през прохода. Два пъти дневно ще бъдат пропускани автомобили и камиони до 12 тона. Това ще се случва от 6 ч. до 10 ч. – сутрин, и от 16 ч. до 20 ч. – вечер, съобщава NOVA.

Повече от 48 часа „Хаинбоаз“ е блокиран от недоволни енергетици и миньори. 

Денков: Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите

Около обяд служители на ТЕЦ-а и мините в Бобов дол излязоха на протест, затваряйки за кратко пътя между Кюстендил и Дупница. Час по-късно движението беше възстановено. Автомагистрала „Струма“ също е свободна за преминаване и в двете посоки.

Очаква се отново утре недоволните да излязат на протест и пътища в района да бъдат затворени.

Блокадите продължават, Денков очаква енергетиците на среща в МС

За трети пореден ден енергетици и миньори и от Перник излязоха на предупредителен протест във връзка с Териториалните планове за справедлив преход.

Малко след 12:00 ч. работещите в дружествата затвориха за кратко движението в двете посоки по републиканския път между София и Кюстендил в района на Автогара Перник. Сред протестиращите бяха директорите на „Топлофикация – Перник“ и „Мин Индъстри“ Чавдар Стойнев и Здравец Евтимов. В района нямаше полицейско присъствие. Не се стигна и до напрежение между протестиращите и шофьорите. 

„Очакваме промени и ако такива не се случат, сме готови и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и плановете за справедлив преход не бъдат преразгледани“, заяви директорът на „Мин Индъстри“. Той коментира, че в тези проекти думите „справедливост“ и „преход“ са просто фигуриращи понятия без приложимост към заетите в сектора. 

„Подкрепяме всички колеги от сферата на енергетиката. Към момента все още не сме пристъпили към ефективни стачни действия. Ако се стигне до такива, то те ще бъдат изразени в спиране на движението и блокиране на главни пътни артерии. Едновременно с това ще прекратим работа и ще отидем пред Министерския съвет“, каза Илияна Малинова от „Топлофикация – Перник“. 

Енергийният министър отиде при протестиращи енергетици и миньори (ВИДЕО)

В неделя от 16:00 ч. премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори. На нея са поканени лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора. 

Източник: vesti.bg