Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

0

Л иванските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат стотици протестиращи, предимно военни от запаса, които се опитаха днес да щурмуват сградата на правителството в центъра на Бейрут, предаде АП.

Ескалацията на напрежението става на фона на широко разпространено недоволство от сложната икономическа ситуация в страната, причинена от продължилото вече няколко години слабо управление на властите, предшестващо икономическия срив, който започна в Ливан в края на 2019 г., отбелязва агенцията.

Ливански вложители разбиха и подпалиха банки в Бейрут

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството и няколко души пострадаха. Протестиращите хвърляха камъни по кордона от полицаи пред сградата на правителството и многократно са опитваха да прескочат оградата ѝ.

„Заплатата ми е 40 долара. Как се предполага, че мога да оцелея“, скандираше офицер от запаса, участвал в протеста.

Ливан – малка средиземноморска страна с население от 6 милиона, преживява най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история. Тя се дължи на десетилетия на корупция и слабото управление на политическа класа, оглавяваща страната от края на гражданската война, обхванала периода от 1975-1990 г.

Две години след взрива в Бейрут – защо все още няма наказани?

Освен това политическата класа не е въвела реформите, изисквани от международната общност, а откакто започна икономическата криза три четвърти от населението, което включва един милион сирийски бежанци, живее в бедност при неимоверно висока инфлация, допълва АП.

За да съживи икономиката си и да си осигури средства за развитие, Ливан договори с Международния валутен фонд прилагането на реформи с цел отпускане на помощ в размер на 3 милиарда долара. Реализирането на реформите обаче остана в задънена улица, отбелязва агенцията.

Източник: vesti.bg