"Просто ни погледнете в очите": Протест пред кабинета на Нетаняху

0

Х иляди хора шестваха в продължение на пет дни, за да поискат от израелския министър-председател да върне у дома 240-те души, пленени от Хамас, предаде Си Ен Ен.

Убиха бойци на движението „Фатах“ при израелски удар

„Ранен съм и кървя. Мамо, мисля, че ще умра“ – това са едни от последните думи, които 23-годишната Роми Гонен казва на майка си Мейрав Лешем Гонен, след като Хамас щурмува южните израелски градове и кибуци на 7 октомври.

54-годишната Лешем Гонен чува стрелба по време на трескавия 40-минутен телефонен разговор, но се опитва да утеши дъщеря си, която е на музикалния фестивал Supernova, като казва: „Всичко ще бъде наред“ и „Ще се почувстваш по-добре“. Не си сама, ти си с мен, скъпа моя“.

Разговорът, чиито последни 25 минути семейството записало, бил прекъснат в 10,59 ч. Смята се, че Роми е един от 240-те заложници, взети от „Хамас“ в деня, който някои в Израел наричат „черната събота“.

Майка ѝ и роднините на други заложници пристигнаха пред офиса на Бенямин Нетаняху в Ерусалим на 18 ноември в края на петдневно 40-километрово шествие от Тел Авив, за да поискат освобождаването на своите близки.

Семействата и хиляди техни поддръжници стигнаха до кабинета на министър-председателя в следобедните часове и скандираха еврейската дума achshav, която означава „сега“.

„Искаме правителството да дойде и да говори с нас. Минаха 43 дни“, каза Лешем Гонен. „Преди да вземат каквото и да е решение, искаме да ни погледнат в очите, за да се уверят, че помнят кои сме ние.

„Роми е прекрасен, енергичен и любящ човек. Тя е младо момиче, което току-що е започнало живота си, и ние искаме да си я върнем – нея и всички останали, повече от 200 души, които бяха отвлечени. Това е единствената ни цел.“

30-годишната Ярден Гонен, сестра на Роми, казва, че семействата се чувстват пренебрегнати от правителството. „Но ние имаме силата да обединим всеки цивилен в Израел и всички хора, които се чувстват като свое семейство“, каза тя.

„Искаме да покажем на израелското правителство и на света, че всички са с нас, че всички цивилни в Израел са с нас“.

Мнозина обвиняват правителството си, че е било изненадано от атаките на Хамас, а роднините и приятелите на изчезналите се страхуват, че ще пострадат при нападението на израелските военни в Газа. Хамас твърди, че някои от заложниците са били убити при нахлуването на израелските сили.

Участниците в шествието тръгнаха от Тел Авив във вторник, носейки бутилки с вода и спални чували, тъй като се готвеха да лагеруват всяка нощ по пътя. Повече от 3000 доброволци осигуриха храна и разпънаха палатки за групата.

Израелски и арабски информационни агенции съобщават за преговори за освобождаване на поне част от заложниците, но няма потвърждение от нито една от страните за предстоящо споразумение.

Макар че Нетаняху първоначално отказа да се срещне със семействата, Бени Ганц, бивш министър на отбраната, който участва във военния кабинет на Израел, сигнализира, че би желал да се срещне с тях. След като митингът пред кабинета на Нетаняху приключи, семействата се върнаха в Тел Авив за среща с Ганц и Гади Айзенкот, бивш началник на Израелските сили за отбрана.

Късно вечерта в събота Нетаняху изглежда се поддаде на натиска, като се съгласи на среща със семействата на 20 ноември.

Източник: vesti.bg