Промените в Конституцията ще се обсъждат и приемат от Народното събрание на три гласувания

Промените в Конституцията ще се обсъждат и приемат от Народното събрание на три гласувания в различни дни. Това решиха депутатите като приеха правилата за промяна на основния закон.

Конституцията може да бъде изменена по т.н. бърза или бавна писта.

Промените в Конституцията ще бъдат приети на първо четене, ако за тях са гласували три четвърти или 180 депутати.

Ако не се съберат тези 3/4, но са гласували повече от две трети, тоест 160 депутати, законопроектът ще може да се разгледа отново не по-рано от два и не по-късно от 5 месеца или по т.наречената “ бавна писта“.

Председателят на парламента зададе въпрос към вносителите и предизвика реакцията на опозицията.

„Когато законопроектът между първо и второ гласуване има направени предложения и се подлага на гласуване трябва да събере три четвърти. В противен случай, ако не събере три четвърти се отива на още два месеца отлагане. Така ли предвиждате?“, попита Росен Желязков – председател на НС.

Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“:
„Това, което се изчете на практика нарушава Конституцията. Така че в този случай, ако ние приемем това решение, започваме със саботаж от незнание или некадърност, или неграмотност още в самото начало“.

Георги Свиленски – БСП:
„Започвате да пишете поправки в Конституцията, не можете да напишете процедурните правила. Едни 240 хора се събрали в парламента и искат да пишат Конституция, ама не могат и искат да я пишат само, защото правителството да може да продължи да съществува, защото като свърши Конституцията – правителството пада, но като гледам с тия 3/4 – два месеца, то правителството ще падне преди Конституцията“.

Радомир Чолаков – депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС:
„Изменения на Конституцията, когато се правят от обикновено Народно събрание, се правят бавно. Това е нейната логика, това е идеята – те да се правят бавно, за да могат да се обмислят внимателно. На трето гласуване, между второ и трето, не се правят още изменения, защото това ни предпазва от тази стихийност, която наблюдаваме при обичайното законодателство тук в зала да започнат да се предлагат редакционни поправки.“

На второ четене промените в Конституцията ще се гласуват текст по текст.

Източник: bntnews.bg