"Проклятието на мумията": Истината зад смъртоносната заплаха

0

С мъртоносното „проклятие на мумията“, което придружава мумифицирани останки, датиращи от крал Тутанкамон до полския крал Казимир IV, не е съвсем мистериозно проклятие. Това е гъбичка, поне според учените.

В последния преглед на „проклятието на мумията“ от Big Think, публикацията отбелязва хронологично произхода на нещастието и подчертава вече известната причина за повтарящото се явление през вековете: Aspergillus flavus – гъбичка, присъстваща в гробниците, която може да зарази човешките бели дробове.

Мутант, мумия на извънземно или примат: Учените изследват скелета от Атакама

Последният проблем с въпросната гъбичка идва тази година в Мексико Сити, когато „Мумиите от Гуанахуато“ отново са представени на пътуваща изложба. Експертите се опасявали, че мумиите не са правилно изолирани от публиката.

Концепцията за „проклятието на мумията“ се лансира от разкопките на гробницата на крал Тутанкамон. След като отворили запечатаната египетска гробница преди 100 години, някои хора, които посетили мястото, започнали да умират. Професор от университета Монаш твърди, че има увеличение на смъртните случаи за тези, които са влезли в гробницата, за разлика от тези, които не са го направили. Това подклажда твърдението за „проклятието на мумията“. Разбира се, както посочва Big Think, данните може да не подкрепят напълно масовата смърт на посетителите, но все пак има достатъчно основания да се смята, че влизането в гробницата на крал Тутанкамон не е било най-доброто нещо за здравето на човека.

Опасно: Изложба с мумии с гъбички заплашва посетителите

След това през 1973 г. се случва инцидент в Полша, който наистина показал опасността от плесента. При това събитие преди 50 години 10 от 12-те посетители на гробницата на крал Казимир IV (първоначално запечатана през 15-ти век) умират през следващите няколко месеца.

Проучване на мястото от микробиолог открива Aspergillus flavus в гробницата – гъбичка, която може да влезе в белите дробове и да навреди на имунната система, преди потенциално да се разпространи в тялото. Последващо проучване обяснява, че гъбичката може да остане латентна в продължение на стотици години, без да губи способността си да заразява. Това е опасно за онези, които влизат в гробница, запечатана от стотици години.

Перу: Откриха мумия в хладилната чанта на куриер

Ето защо опасенията относно неотдавнашната изложба в Мексико Сити нарастват, особено след като по мумиите са забелязани видими гъбички.

Поглед назад към събитията от гробницата на Крал Тутанкамон и разказите от първа ръка за симптомите, които посетителите са изпитали след посещението си там, са повече в съответствие със смъртоносната гъбичка, отколкото с мистериозно проклятие.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *