Продължават спасителни операции в Гърция

0

П ожарникари, подкрепени от армията, спасяват стотици хора в селища в Централна Гърция, блокирани от наводненията, които отнеха живота на най-малко 11 души.

„От началото на лошото време са спасени повече от 2850 души“, заяви говорителят на пожарната Янис Артопиос пред телевизионния канал Mega.

Град Лариса обяви най-висока степен на тревога заради наводненията

„Все още има много хора в селата около Кардица, Паламас и към Трикала. Те не са изчезнали, а са попаднали в капан“, обяви той.

Гръцките органи за гражданска защита съобщиха, че седем души са официално обявени за изчезнали, включително австрийска двойка, посетила района около живописния връх Пелион в областта Тесалия в Североизточна Гърция.

Няколко къщи остават под вода в село Паламас и спасителите се опитват да достигнат до блокираните хора, предаде АФП.

„Беше истински ад“, казва 54-годишната жителка на Паламас Елени Патули.

„Бяхме блокирани без помощ и информация в продължение на часове. Съобщението на службите за спешна помощ за евакуация пристигна точно когато се сблъскахме с наводнението и нямахме възможност да избягаме“, добави тя.

Ситуацията остава тревожна и в близост до град Лариса, на няколко километра на изток.

„Имаме големи затруднения с река Пиниос, в непосредствена близост до град Лариса, която е преляла и е достигнала височина от 2,5 метра в покрайнините на Лариса“, каза Артопиос.

Наводненията са унищожили хиляди хектари богата земеделска земя, а фермерите са загубили и значителен брой добитък.

„Екстремно“ метеорологично явление

„Ние сме опустошени. Повече от 1500 прасета се удавиха – 70 процента от фермата ни претърпя щети“, каза 58-годишният Томас Касос.

В пристанищния град Волос водоснабдяването се е превърнало в проблем, тъй като помпените станции и голяма част от водоснабдителната мрежа са повредени. Министерството на здравеопазването предупреди, че водата не е годна за пиене.

„Появиха се случаи на гастроентерит и има риск това да се разпространи, ако хората нямат достатъчно вода. Властите трябва да раздадат на всички поне по два литра питейна вода“, заяви пред обществената телевизия ERT Елена Риза, професор по епидемиология в Медицинския факултет на Атинския университет.

Трафикът също остава затруднен, като магистралата, свързваща Солун, втория по големина град в страната, и столицата Атина, беше прекъсната на няколко места.

Бурята, наречена „Даниел“, удари централния крайбрежен регион Магнезия на 4 и 5 септември, а на 6-ти засегна други градове като Кардица и Трикала, разположени по-навътре в сушата.

Експертите определиха събитието като „екстремно по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа“.

Проливните дъждове и наводненията последваха опустошителните пожари в Гърция това лято, при които загинаха най-малко 26 души.

Със затоплянето на света атмосферата съдържа повече водни пари, което увеличава риска от обилни валежи в някои части на света, особено в Азия, Западна Европа и Латинска Америка.

В съчетание с други фактори, като урбанизацията и планирането на земеползването, тези по-интензивни валежи допринасят за наводнения.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *