Проверяват „Възраждане” за омраза и антисемитизъм

6

С офийска градска прокуратура (СГП) възложи проверка по повод подаден сигнал от Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом“, съобщиха от държавното обвинение.

В сигнала са изложени твърдения за проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България.

Става въпрос за фотоколаж, разпространен в страницата на парламентарната група на „Възраждане“ в популярната в Русия социална мрежа Телеграм.

Надраскаха с хомофобски надписи софийския Гьоте институт

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани или народни представители проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

От „Шалом“ обясняват, че публикацията представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат човек.

Нов скандал с привърженици на „Възраждане“

„Държаното от тях лице е Соломон Паси – добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Телеграм, са ни известни“, посочват от „Шалом“.

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство, смятат от „Шалом“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *