Проверка на факти: Как "Продължаваме Промяната" беше обявена по погрешка за член на европейска партия

Европейска партия попадна в конфузна ситуация, а в България се разпалиха страсти заради грешка, забелязана от потребители в социалните мрежи.

Публикациите в Х (Туитър) и Фейсбук не просто натрупаха стотици реакции, коментари и споделяния, но и предизвикаха корекция от страна на оказалата се под светлината на прожекторите европейска политическа група – „Обнови Европа“.

Твърдение: “Продължаваме Промяната” е част от „Обнови Европа“ – европейското семейство на либералите.

На 8 ноември във Фейсбук и Х е публикуван скрийншот на страницата на „Обнови Европа“, на който се вижда, че като членове на либералите от България са посочени ДПС и „Продължаваме промяната“.

В подкрепа на твърдението, че „Продължаваме Промяната“ са станали част от „Обнови Европа“, може да се приеме и присъствието на министър-председателя Николай Денков редом до останалите членове на Европейския съвет от семейството на либералите на официалния сайт на „Обнови Европа“.

Заради популярността на потребителя, публикувал твърдението, то мълниеносно набира популярност и се цитира от различни сайтове в интернет.

Наша проверка показа, че такава информация е публикувана и от други сайтове ден по-рано.

Друг наблюдателен потребител коментира под оригиналната публикация в Х, че „Продължаваме Промяната“ присъстват на страницата на „Обнови Европа“ още по-отрано – от 2 ноември, и подкрепя твърдението си с архивиран изглед на интернет адреса. Прави впечатление, че в този случай те дори са посочени като единствените членове от България. Липсва дългогодишният и засега единствен член на европейските либерали – ДПС.

Междувременно в България се разгарят споровете за бъдещето на управлението и ефективността на „сглобката“ между „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ. Така публикацията на „Обнови Европа“ провокира политическа реакция от страна на ГЕРБ.

„Некоалицианният ни партньор от вчера е член на политическо семейство, с което ние нямаме много общо. Те са партньори заедно с ДПС“, коментира заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на 8 ноември 2023.

В официална позиция, публикувана на интернет страницата ѝ, „Продължаваме Промяната“ отрича твърдението, че е член на „Обнови Европа“.

Междувременно „Обнови Европа“ коригират страницата си, а популярният потребител в социалните мрежи публикува сравнение. Разликата е, че на страницата на „Обнови Европа“ името на „Продължаваме Промяната“ вече е премахнато и там присъства единствено ДПС.

Премиерът Николай Денков обаче продължава да присъства на страницата на групата на либералите в ЕП, редом до френския президент Еманюел Макрон и нидералдския му колега Марк Рюте.

На официално запитване на БНТ към „Обнови Европа каква е причината за появата, а впоследствие и за премахването на „Продължаваме Промяната“ от списъка с членове на либералното семейство и защо премиерът Денков все още е там, получихме следния отговор от Карол Юлмер, ръководител „Комуникации“ на политическата формация:

„Групата „Обнови Европа“ по погрешка включи „Продължаваме Промяната“ като официален член.

Членството в „Обнови Европа“ е обусловено от членството в партията АЛДЕ, „Европейската демократическа партия” (ЕДП) или присъствието на европейски депутат в нашата парламентарна група.

Макар че за нас би било чест „Продължаваме Промяната“ да е сред нашите членове, в момента това не е така. „Продължаваме Промяната“ не е член нито на АЛДЕ, нито на ЕДП и все още няма свой представител в Европейския парламент.

Очакваме с нетърпение тяхното решение за присъединяване след европейските избори през 2024 г.

Независимо от това, работим заедно за една по-добра Европа и споделяме ценности и следователно асоциираме „Продължаваме Промяната“ в нашите извънпарламентарни дейности.

Г-н Денков участва в нашата лидерска среща. Ние публикуваме на уебсайта ни лидерите, които са участвали. Няма процедура за лидери”.

Казусът е пример как случайно или преднамерено уловена грешка може да предизвика обяснения от замесените, без вероятно да са подозирали, че ще се окажат в подобна ситуация.

Заключение: Твърдението, че „Продължаваме Промяната“ са членове на „Обнови Европа“ е манипулативно. „Продължаваме промяната“ поддържа близки отношения с европейските либерали, но към момента не е формален член на обединението, нито на която и да е друго европейско политическо семейство.

Източник: bntnews.bg