Причинява ли Русия глад в Африка: Какво каза Кремъл

1

Г оворителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Русия остава надежден доставчик на зърно въпреки пречките, създадени от западните страни, и недостигът на храна в Африка няма нищо общо с Москва, предаде Ройтерс.

Русия през юли се отказа от едногодишното споразумение, което позволяваше Украйна, един от най-големите износители в света, да доставя зърно от черноморските си пристанища въпреки руското нахлуване и военните действия в украинските води, облекчавайки скока на световните цени.

На днешния брифинг Песков бе попитан за отправените обвинения от ръководителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, че Москва причинява глад в Африка, където много страни разчитат на вноса на зърно.

Турция: Няма алтернатива на Черноморската инициатива за зърно

Тези обвинения „са напълно неоснователни, те са погрешни и са умишлено изопачаване на действителността“, каза Песков. „Недостигът на зърно и недостигът на храна на африканския континент нямат нищо общо с нашата страна“, добави той. „Русия дори сега, въпреки факта, че самата сделка вече не работи, заема отговорна позиция – вие знаете за инициативата за изпращане на безплатно зърно на най-бедните страни от африканския континент“, подчерта говорителят на Кремъл.

Турция се опитва да убеди Москва да се върне към споразумението, за което тя посредничи. Два турски източника съобщиха за Ройтерс, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Путин в руския черноморски курорт Сочи на 4 септември за разговори, посветени на износа на зърно през Черно море.

Ердоган и Путин се срещат в Русия, какво ще обсъдят

На брифинга Песков коментира и цените в Русия, като заяви, че руският президент Владимир Путин настоява те да бъдат контролирани и редовно обсъжда равнището им с правителството в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс. 

„В момента инфлацията е малко по-висока от целевото равнище, но въпреки това се касае за сравнително ниско инфлационно ниво“, посочи Песков.

Той коментира повишаването на цените на бензина и на дизеловото гориво в Русия, както и вероятното поскъпване на други стоки.  

Към 28 август инфлацията в Русия достига равнище от 5,09 на сто на годишна основа, обяви вчера руската статистическа служба Росстат, цитирана от ТАСС. Бензинът е поскъпнал с 0,4 на сто, а дизеловото гориво с 1,4 на сто през този период. 

ЕС: Така Русия ви създава „нови зависимости“

В изявлението си говорителят на Кремъл заяви и че Русия възнамерява да развива връзките си със Северна Корея, като същевременно не потвърди изказване на Белия дом, че Путин си е разменил писма със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Ройтерс.

Белият дом вчера изрази загриженост, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват и заяви, че Путин и Ким Чен-ун са разменили помежду си писма, в които се ангажират да засилят сътрудничеството си.

Песков не отговори директно, когато бе запитан от журналисти дали е имало размяна на писма.

Ким Чен-ун: Връзката между Русия и Северна Корея да се развие в „дългосрочни стратегически отношения“

„Москва и Пхенян поддържат добри, взаимно почтителни отношения. Възнамеряваме да ги развиваме и занапред. Контактите се осъществяват на различни нива“, каза говорителят на Кремъл, определяйки Северна Корея като „много важен съсед“.

Вашингтон и преди е предупреждавал, че Северна Корея може да предостави още оръжия на Русия, които да бъдат използвани срещу Украйна.

По-рано този месец САЩ наложиха санкции на три организации, които обвиниха, че са свързани със сделки с оръжие между Северна Корея и Русия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *