Пригожин: Русия среща съпротива при превземането на "месомелачката"

21

Р ъководителят на руската наемническа група „Вагнер“ Евгений Пригожин, каза в едно от редките си интервюта, публикувано в петък, че руските сили трябва да завладеят стратегическия град Бахмут, за да продължат кампанията си, но се сблъскват с ожесточена съпротива на украинските му защитници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пригожин, интервюиран от руски военен кореспондент, заяви, че Русия трябва да постави ясни цели

в своята вече близо едногодишна кампания: да установи твърдо присъствието си в Източна Украйна или да продължи до завладяване на още територия от съседната страна.

Москва нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., осем години, след като анексира Кримския полуостров,

а нейни проксита завзеха значителни територии в Източна Украйна, наричайки ги „народни републики“ в Донецка и Луганска област.

Пригожин – предприемач и ресторантьор, привлече внимание успоредно със засилване на сраженията по време на кампанията. Той критикува руското военно ръководство и някои високопоставени длъжностни лица.

Военните на „Вагнер“ играха досега важна роля, особено миналия месец при завладяването на град Соледар.

Той е близо до Бахмут, който издържа месеци на сражения и бомбардировки и е наричан и от двете страни „месомелачка“.

Бахмут ни трябва, за да могат нашите войски да действат удобно, каза Пригожин.

Защо му казват месомелачка ли? Защото украинската армия изпраща все повече части. Вероятно е твърде рано да се каже, че сме близо. Има много пътища, които водят навън, и по-малко, водещи навътре. Украинските войски са добре обучени… и както всеки голям град, е невъзможно да бъде превзет фронтално. Ние се справяме много добре.

Първо трябва тихо да превземем Артьомовск

и тогава можем да кажем високо и ясно, че сме го превзели, добави Пригожин, наричайки Бахмут с името му от съветския период, използвано от Москва.

Той каза, че боевете за превземането на Соледар – предприети след неуспехи при завземането на Бахмут, са сравними с шестте месеца битки, които са били нужни на съветската армия за защита на Сталинград. 

Военният анализатор Олег Жданов каза, че ситуацията около Бахмут вероятно остава най-трудният сектор,

пред който силите на Украйна са изправени, докато Русия разполага там все повече наборници.

Районът южно от Бахмут е много труден сектор, каза Жданов в онлайн интервю. А самият град остава най-горещата точка на фронта в този момент.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *