Пригожин загатна за бъдещето на „Вагнер“, ще набира ли отново бойци

1

Р ъководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин каза в аудио изявление, разпространено в понеделник (31 юли), че за момента не набира бойци, но е вероятно да започне отново да го прави в бъдеще, предаде Ройтерс.

“Целта на прехвърлянето на „Вагнер“ в Беларус е отвличане на вниманието“

Бъдещето на „Вагнер“ и Пригожин остава неясно след краткотрайния му опит за бунт срещу руското министерство на отбраната през юни (24-25 юни – бел. ред), отбелязва световната агенция. Тогава Кремъл обяви, че някои от неговите наемници, които са се сражавали в едни от най-ожесточените битки във войната с Украйна, ще се заминат в Беларус.

Въпреки това Пригожин присъства на среща с Владимир Путин 5 дни след бунта и бе заснет миналата седмица в Санкт Петербург, където руският президент беше домакин на срещата на върха „Русия-Африка“.

Варшава: Нова група бойци на „Вагнер“ се е приближила към полската граница

„Днес ние дефинираме следващите си задачи. Без съмнение това са задачи, които ще бъдат изпълнени в името на величието на Русия“, казва в съобщението гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин. Посланието е разпространено в „Сива зона“, канал от приложението „Телеграм“, свързван с ЧВК „Вагнер“.

След юнските събития Кремъл заяви, че тези бойци на „Вагнер“, които не са участвали в бунта, ще се преместят в редовната руска армия, като подпишат договори с министерството на отбраната.

Очевидно намеквайки за това, в аудио изявлението Пригожин казва, че „за съжаление“ някои от неговите бойци са се преместили в други „властови структури“, но по думите му възнамеряват да се завърнат при него.

„Докато не изпитаме нужда от персонал, не планираме набиране на нови хора“, казва Пригожин и се обръща към бившите си наемници. „Независимо това ние ще ви бъдем изключително благодарни, ако държите връзка с нас, и в момента, в който родината изпита нужда да създадем нов екип, който да бъде в състояние да защитава интересите на страната ни, ние със сигурност ще започнем набиране на хора“, допълва той.

Пригожин приветства преврата в Нигер: „Те се отърваха от колонизаторите“

От бунта насам някои бойци на „Вагнер“ наистина се пренесоха в Беларус и започнаха да обучават местната армия. В коментари, публикувани миналата седмица, Пригожин каза, че компанията „Вагнер“ е готова да увеличи присъствието си в Африка.

Ролята на „Вагнер“ на този континент, особено в подкрепа на правителствата на Мали и Централноафриканската република, е повод за безпокойство на Запад. САЩ обвиниха наемническата групировка на Пригожин в масови жестокости и й наложиха санкции, третирайки я за престъпна организация.

Пригожин заяви, че компанията му се съобразява със законите на страните, в които развива дейност. Миналата седмица той приветства военния преврат в западноафриканската държава Нигер и, както се оказа, проправи път за своите бойци, които да въдворят ред там, отбелязва Ройтерс.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *