Пригожин: „Вагнер“ няма да подпише договор с Русия

1

Е вгений Пригожин каза, че бойците му от „Вагнер“ няма да подпишат никакъв договор с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Така той публично отхвърли опита на министерството на отбраната да подчини неговата частна военна компания, предаде Ройтерс.

„Ахмат“ и „Вагнер“ в конфликт? Кадиров: Ще оставя всичко на съвестта на Пригожин

Основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин неведнъж е обвинявал руското военно ръководство в „предателство“, тъй като според него те не успяват да водят правилно войната в Украйна.

Нито Шойгу, нито началникът на генералния щаб Валерий Герасимов не са коментирали публично обидите от страна на Пригожин, чиито сили през май превзеха украинския град Бахмут след битка, в която загинаха десетки хиляди души.

Министерството на отбраната заяви вчера, че Шойгу е наредил на всички „доброволчески отряди“ да подпишат договори с неговото министерство до края на месеца – стъпка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

„Вагнер“ задържа руски офицер заради „пиянска“ атака

Пригожин и наемниците му от „Вагнер“ се прочуха с дестабилизирането според Съединените щати на държави в Африка, ограбването на природните им ресурси и с намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той заяви, че САЩ са дестабилизирали толкова много държави по света, че Вашингтон няма моралното право да прави подобни изявления.

Пригожин заяви, че „Вагнер“ е напълно подчинен на интересите на Русия, но че високоефективната му управленска структура ще пострада, ако се подчинява на Шойгу.

„Шойгу не може да ръководи правилно военни формации“, каза Пригожин и допълни, че „Вагнер“ координира действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, когото руските медии нарекоха „генерал Армагедон“.

Пригожин каза, че украинските сили са си възвърнали контрола върху село в близост до Бахмут

Пригожин заяви, че заради отказа му да се подчини на заповедта министерството би могло да спре доставките за „Вагнер“. 

„Това, което ще се случи след тази заповед, е да спрат да ни снабдяват с оръжия и боеприпаси. Ще се разберем, както се казва“, заяви Пригожин. „Когато обаче стане напечено, ще дотичат при нас и ще ни дадат оръжия и боеприпаси и ще молят да им помогнем.“

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *