Прехвърлят за лечение в чужбина още осем от пострадалите при взрива в Креведия

1

Р умънският министър на здравеопазването Александру Рафила съобщи, че още осем пациенти, които са били ранени при експлозиите в станцията за втечнен пропан-бутан в Креведия, ще бъдат прехвърлени за лечение в чужбина, предаде Аджерпрес.

Рафила уточни, че те ще бъдат изпратени в болници в Австрия, Германия и Норвегия.

Хинков: Готови сме да окажем помощ на 17 от пострадалите при взрива в Румъния

„Предстои в рамките на днешния ден и през нощта да бъдат трансферирани още шестима пациенти от болница „Флоряска“ и двама пациенти от болница „Багдасар“. Дестинацията на тези пациенти ще бъде в Австрия и Германия, а един от тях ще бъде прехвърлен в Норвегия. Ще има най-малко два полета, които да откарат тези пациенти“, посочи Рафила.

Той потвърди, че в резултат на събитията в Креведия са настъпили два смъртни случая, включително на жена с изгаряния на над 95 процента от повърхността на тялото.

Бензиностанция в Румъния експлодира 2 пъти, има загинали и десетки ранени

„Общо 58 пациенти, имахме два смъртни случая, един от тях при пациент с изгаряния на над 95 процента от повърхността на тялото. През нощта и рано сутринта бяха трансферирани двама пациенти в Брюксел и други двама в Милано. За съжаление един от прехвърлените в Милано пациенти е в критично състояние и се полагат усилия за стабилизирането му“, заяви здравният министър.

Той уточни, че в болницата за спешна помощ „Флоряска“ в Букурещ са настанени 30 пациенти, от които трима цивилни и 27 пожарникари. Петима пациенти са интубирани и поставени на механична вентилация, уточни той. В болницата за спешна помощ „Багдасар Арсени“ на настанени 13 пациенти, петима цивилни и осем пожарникари, като там също петима пациенти са интубирани, посочи той. 

След експлозиите: Румънският премиер обяви проверки във всички бензиностанции

Рафила уточни, че интубираните и поставени на механична вентилация пациенти отговарят на условията за евентуален трансфер в чужбина.

След трагедията в Креведия, където две експлозии в станция за втечнен пропан-бутан отнеха живота на двама души и раниха 56, Румъния поиска активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС, за да може да прехвърли пациенти за лечение в чужбина. До момента страните членки на ЕС, които са предложили помощ в отговор на молбата на Румъния, са Австрия – 3 души, Белгия – 2 души, България – 17 души, Дания – 2, Германия – 14, Италия – 8, Норвегия – един, Швеция – 4 души, съобщава телевизия Диджи 24. 

Източник: vesti.bg