Преработвателите на слънчоглед са против забраната за внос от Украйна

Временната забрана за внос на суровини от Украйна събра на среща земеделският министър и преработвателните на слънчоглед. От сектора се обявиха против забраната. Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара.

Складове, пълни със слънчоглед, който обаче не отива при българските производители на олио например. От бранша на преработвателните обясниха, че причината за това е непазарната цена, на която се предлага слънчогледът. От там заявиха, че предпочитат да купуват български суровини, но се налага и внос. Предимно от Румъния, Молдова и Украйна.

„Покупки от внос извършваме само, за да допълним липсващите количества, да натоварим нашите мощности или когато се предлагат непазарни цени. Тази година беше такъв случаят в изчакване на по-добри цени от нашите зърнопроизводители вносът беше в по-големи размери и останаха налични количества в страната“, заяви Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

В предаването “Панорама” на БНТ земеделският министър изрази притеснения за реализацията на българската реколта. Той изтъкна, че хиляди тонове слънчоглед в момента са в складовете у нас.

Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на вноса от Украйна

„В момента данните сочат, че около 40 дена са запасите на маслобойните. В България има по настоящем милион и 300 хиляди тона маслодаен слънчоглед. Има една специфика. Разликата между България и другите държави, в България проблемът е със слънчогледа. Ако слънчогледът е различен от другите култури, защото той не може да се съхранява много дълго време, качва се киселинността и той се разваля. Т. е. ние имаме в България за няколко милиарда продукция“, заяви Явор Гечев – служебен министър на земеделието.

Прогнозата на бранша е, че въведената забрана не би оказала влияние на цените на слънчогледа, но ще обърка производствената програма на предприятията.

„Първите един-два месеца аз не очаквам да се отрази съществено на производството на нашите предприятия, но впоследствие те, в момента примерно при липса на предложения от вътрешния пазар и невъзможности за покупки от внос, основно от Украйна за момента, не могат да си направят следваща производствена програма, така че това е основният проблем за момента“, каза още Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

Във вторник Явор Гечев ще участва в Съвета на министрите по земеделие в ЕС. Очаква се тогава да се проведе и дискусия за пазара на селскостопански стоки, както и темата за забраната на вноса на суровини от Украйна.

Никола Стоянов: Въвеждането на мито е възможност за решаване на проблема с украинските стоки

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *