Премиерът Денков от Брюксел: Планираме да наваксаме със закъснелите реформи

0

М инистър-председателят акад. Николай Денков е в Брюксел, за да участва в заседанието на Европейския съвет, предаде „Фокус“. 

Пред журналисти той посочи, че България ще има подкрепа навсякъде, където е нужно. Това са уверенията, които е получил от Брюксел. „Обсъдихме международните приоритети – Шенген, еврозоната, защита от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна и подкрепата във всяко едно отношение. Всичко това са европейски теми и България ще има подкрепа навсякъде“, каза акад. Николай Денков.

Денков: За коалиционно споразумение са необходими месеци, нямаме това време

Той даде пример със защитата на границата, за която бяха отпуснати вече 45 млн. евро, които през следващите месеци ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени експерти от Европа, така че да бъде създадено звено в България, което да координира дейността по защита от миграцията в ЕС.Премиерът каза още, че имаме двама кандидати за еврокомисар, с изключително високи качества, но се чака решението на ЕК.

Акад. Денков коментира и получаването на втория транш от парите по Плана по възстановяване и как да наваксаме сериозното закъснение.

„Когато сформирахме това правителство половината от реформите не бяха направени и трябва да наваксаме. Изоставането е свързано със смените на НС. До края на месец септември смятаме да наваксаме със закъснелите реформи и в края на месеца да поискаме плащане. Това е заложено в проектобюджета“, каза Денков.

В четвъртък Денков ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса. Предвидени са срещи и с други европейски лидери.

По въпроса за приемането ни в еврозоната, премиерът коментира, че подкрепата на правителството е свързано с ясен ангажимент да се продължи в тази посока.

„Освен техническата подготовка, която не е завършила, има няколко законопроекта, които трябва да се приемат и са представени в НС. Това, което обсъждахме е как да улесним процеса и някои по-нестандартни идеи, които да помогнат на хората да разберат, че няма да има сътресения за държава, която е във валутен борд от 25 години. При нас е много по-лесно да преминем от лев към евро за разлика от други държави. Ние използваме еврото всъщност, няма нищо страшно, стига да подготвим хората и икономиката за това, което ще се случи“, каза още Николай Денков.

Николай Денков заминава на работно посещение в Брюксел

На 29 и 30 юни българският премиер ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, на което ще бъде обсъдена войната в Украйна и подкрепата на ЕС за Киев, както и теми от сферата на икономиката, отбраната и миграцията.В първия ден от визитата си премиерът се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg