Прекъсвания, изгубени записи, куриози – къде имаше проблеми с видеонаблюдението на вота?

Какво показа видеонаблюдението на вота? Краткият отговор е – на места нищо, защото все още няма записи от секциите заради проблеми с интернет връзката.

Общо 11383 секции са изпратили сигнал и са идентифицирани от платформата след края на изборния ден, съобщават от „Информационно обслужване“. Въпреки че цялата система за видеосигуряването струваше близо 6,5 милиона, от някои секции обаче сигналът трае само няколко секунди. А на други записите показват груби грешки от броенето на бюлетините – като например приемане на навалидна хартиена бюлетина за валидна.

„Страхотно, позиционирани сте. Някой трябва да следи камерата, за да не прекъсне предаването. Така като се обърне също се вижда. Виждаш ли?

По-малко от 10 минути по-късно предаването прекъсва. Правят втори опит. Също толкова неуспешен. Като на други места. От над 600 секции все още няма записи. А в голяма част от останалите уж има, само че:

„Рестарт ли искаш да направим – това е краят на записа, системните трябва да го сложат цялото видео, защото това, което е в системата не е цяло“

И след рестарта – нищо.

„Разбира се, за това няма как да носим отговорност, тъй като зависи от техническите способности на интернет покритието и възможностите на телеком операторите. Без тяхната помощ ние нямаше да се справим и да постигнем дори тези резултати. Там където е имало прекъсвания, насичания, там, където има установявания на 20 секунди, на 5 секунди, се дължи на недостатъчно доброто интернет покритие. Беше абсурдно късо времето, за което трябваше да реализираме този проект. За такъв мащабен проект само тестовете може би е необходимо време от порядъка на половин година. В същото време сме с ясното съзние това е закон и ние трябва да го изплълним“, обясни Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

Секция в Шумен е рекордьор по неуспешни опити. 42 опита за запис без особен резултат. В някои от секциите, където все пак имаше успешно видеонаблюдение пък се видяха груби грешки. Като една от секциите в Банско, където една очевидно невалидна бюлетина е отчетена като валидна.

В този случай видеонаблюдението помага, за да се отчете ясно грешка на членовете. Дали ЦИК ще гледа това видео и ще отчете грешката – не се знае. В други видеонаблюдения обаче камерата е така позиционирана, че доказателство за грешка не може да има.

Поглеждаме към видеонаблюдението и на тези секции, които станаха известни с куриози. Секцията в Калояново, където хората смятаха усилено, макар че бяха лишени от един от членовете, който прекара изборния ден в ареста, защото шофирал дрогиран.

Секцията, в която се оказа, че председателят е неграмотен все още няма запис. И интерпретациите за това какво, как, от какъв ъгъл и на на коя страна варираха – с главата надолу, с главата настрани и без глава.

Видяхме и различни стратегии за броене: да се добави. И не на последно място – малко уморено щастие, обикновено в края на записите.

Източник: bntnews.bg