Прекалявате ли с мастурбацията? Ето признаците за това

34

М астурбацията е нормална част от сексуалния живот на много хора и обикновено не създава проблеми, когато се упражнява с мярка. Въпреки това, като всяко друго нещо, тя може да се превърне в пречка, ако стане прекалена и влияе негативно на качеството на живот на човека. В тази статия ще обсъдим някои от признаците, които може да покажат, че прекалявате с мастурбацията.

Източник: iStock/Getty Images
 • Отделяте много време за мастурбация

Ако отделяте значително количество време за мастурбация, което води до пропускане на други задачи и отговорности, това може да бъде знак, че прекалявате с мастурбацията. Бъдете сигурни, че сте приключили с всичките си задължения, преди да отделите това интимно време за себе си.

 • Изпитвате увеличено желание за мастурбация

Ако имате постоянно желание за мастурбация и често се мъчите да удовлетворите това желание, това може да бъде знак, че прекалявате. Както е казал Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“. С други думи, колкото повече мастурбирате, толкова повече ви се мастурбира.

 • Изпитвате чувство на вина и срам

Ако се чувствате виновни или засрамени, че мастурбирате и се опитвате да го скриете от другите, това може да бъде знак, че прекалявате.

 • Намаляват сексуалните ви интереси

Ако забелязвате, че сексуалните ви интереси към други хора са намалени, това може да бъде резултат от прекомерната мастурбация.

 • Имате проблеми с ерекцията

Ако имате проблеми с постигането на ерекция при сексуални взаимодействия с други хора, може би е резултат от това, че прекалявате с мастурбацията.

Източник: iStock/Getty Images
 • Прекалено високо ниво на тревожност

Ако мастурбацията ви довежда до тревожност и стрес, може да бъде знак, че прекалявате.

 • Чувствате се изтощени и ви липсва енергия

В случай, че практикуването на мастурбация предизвиква у вас изтощение и липса на енергия, което затруднява изпълнението на други задачи и дейности, това може да бъде знак, че прекалявате.

 • Намирате се в цикъл от негативни емоции

Ако често мастурбацията ви довежда до усещания за вина, срам или депресия, което води до повече мастурбация, това може да бъде знак, че се намирате в цикъл от негативни емоции.

Ако забелязвате тези признаци и смятате, че прекалявате с мастурбацията, е важно да потърсите професионална помощ от лекар или психотерапевт. Те могат да ви помогнат да разберете причините за прекомерната мастурбация и да ви предложат методи за управление на проблема.

Шест сексуални преживявания, които всеки трябва да опита

Освен професионална помощ, съществуват и други начини за справяне с проблема:

 • Редовна физическа активност: Тя може да помогне за освобождаване на напрежението и стреса, които може би ви водят до прекомерната мастурбация.
 • Здравословни нива на мастурбация: Вместо да се стремите да спрете напълно мастурбацията, може да се опитате да я практикувате в здравословни нива, като например няколко пъти в седмицата.
 • Работа върху личните драми: Ако проблемите ви са свързани с емоционални или межличностни въпроси, може да потърсите помощ от психотерапевт или да се опитате да ги разрешите чрез преговаряне.
 • Определяне на граници: Ако имате проблем с мастурбацията в определени ситуации, като например когато сте у дома сам, може да си определите граници, които да ви помогнат да избегнете прекомерната мастурбация.

Още от автора:

Как да празнуваме Свети Валентин, ако нямаме гадже​

Искаме повече секс? Ето как деликатно да намекнем на партньора си за това​

Как перфекционизмът може да повлияе на отношенията с партньора

Атипични сексуални практики: Кои са най-често срещаните парафилии

Мит или реалност: Сексът с чорапи носи повече оргазми?

Три предимства и два недостатъка на случайния секс​

Четири вида прегръдки и тяхното значение

Добър любовник е? Как да разберем още преди да стигнем до спалнята

Най-често срещаните сексуални фантазии

Секс всеки ден: Какви са ползите и вредите

Похот или любов: Как да ги различим?

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *