Президентът Радев с традиционен прием по случай 24 май

1

И ма един ден в годината, в който България е такава, каквато всички ние искаме да я видим – единна, усмихната, одухотворена, уверена в себе си. Има един празник, за който не спорим, каза президентът Румен Радев в Националния исторически музей.

България отбеляза 24 май с шествия в цялата страна (ОБЗОР)

Източник: БТА

Държавният глава и съпругата му Десислава Радева са домакини на традиционния прием по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„За мен е чест и огромно удоволствие отново да бъда домакин на приема по случай този най-светъл и съкровен за всеки българин празник – 24 май, защото културата, просветата и духовността са дълбоко вградени в нашата държавност и идентичност“, заяви президентът. Той призова, когато днес чакаме да ни оценят и признаят, за да станем формално пълноправни членове на европейското семейство, да не забравяме, а другите да знаят, че много преди възникването на редица европейски държави, ние сме били сред водещите в културното развитие на континента. 

Лидерите на парламентарните сили с приветствия и поздравления за 24 май

Източник: БТА

„Били сме пример за просветена държавност и нека днес това да бъде отправната ни точка във всички наши действия и в нашето достойно поведение, защото именно от България тръгват редица значими културни процеси в Европа“, отбеляза Радев. По думите му българската азбука, славянската книжовност и богослужение, богомилството са вградени в културния код на континента. Той отбеляза, че затова и днес пред паметника на светите братя е подчертал, че българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. „Това неоценимо богатство сме длъжни да пазим, но то не е достатъчно, защото светът се развива с бързи крачки напред“, смята държавният глава. 

Радев: Българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос

Източник: БТА

„Нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на духовното развитие, достойнството и благоденствието на нашия народ, когато образованието, науката и културата са на почит, когато талантът, трудолюбието и почтеността заслужават обществено признание и го получават. Затова, позволете ми днес да изразя своята дълбока признателност към всички вас – нашите съвременни будители, приели тази високоотговорна мисия като своя лична кауза, към академичните и научните среди, които градят бъдещето със своите открития, към дейците на читалищното, библиотечното и музейното дело, които съхраняват нашите достижения и ги правят достояние на идните поколения, към нашите творци, хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива, които ни зареждат с национална гордост и разнасят славата на родината далеч извън нейните предели“, обърна се към присъстващите президентът.

24 май: Факти, които трябва да знаете за празника

Източник: БТА

„Радвам се, че и сред нас са стотици учители, от които започва пътя към познанието на всеки един от нас“, посочи той. И изрази благодарност, че съхраняват една вековна култура и я обогатяват с таланта си, за това, че със слово и дело градят бъдещето на България. „Поклон пред вашите усилия. Силно вярвам, че ще получавате още по-голяма подкрепа от всички институции, чиито ръководители днес са сред нас“, каза още Радев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *