Президентът Радев приема Мария Габриел на „Дондуков“ 2

0

П резидентът Румен Радев ще приеме кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел в 15.00 часа на 22 май. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще изпълнят мандата и ще върнат папка пълна с министри.

ГЕРБ-СДС връщат първия мандат в понеделник в 15.00 ч.

Имената на бъдещите министри ще станат ясни в понеделник. Очаква се парламентарните групи на ДПС и „Има такъв народ“ да подкрепят експертното правителство на Мария Габриел. Заедно с ГЕРБ те имат общо 116 депутати, като не им достигат 5 гласа за мнозинство.

ГЕРБ ще приеме експерти от ДПС и ИТН за правителство

От ПП-ДБ заявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ, а ще предложат свое правителство с втория мандат, като се надяват то да бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов. БСП също няма да гласуват за кабинета, предложен от Габриел. И ПП-ДБ, и БСП изключиха възможността техните депутати да отсъстват в деня на гласуване на кабинета или някакви други „игри“, които да позволят избиране на правителство през „задния вход“.

Според ГЕРБ, ако не бъде реализиран кабинет с първия мандат, с втория и третия това ще бъде още по-трудно. Партията на Борисов призовава останалите политически сили в парламента към разум, защото е крайно време страната да има редовен кабинет, за да се справи с предизвикателствата, като влизане в Шенген и приемане в Еврозоната.

Среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в парламента

ГЕРБ подчертават, че имат незначителни различия с ПП-ДБ в законодателната програма за следващата една година. По тази причина няма логика кабинет да не бъде избран още с първия мандат.

От ПП-ДБ заявяват, че не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ, защото се опитват да наложат нов модел в политиката – това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума. В същото време от коалицията, водена от Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов признават, че страната е в политическа криза и не може да си позволи да отиде на шести избори. ПП-ДБ допускат, че в предложения от акад. Николай Денков могат да бъдат направени промени.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *