Президентът на „Харвард“ подава оставка заради плагиатство

0

П резидентът на Харвардския университет Клаудин Гей ще подаде оставка, след като бе подложена на критики заради обвинения в плагиатство и справянето ѝ с антисемитизма в кампуса, съобщи вестникът на престижния университет, предаде АФП.

„Президентът на „Харвард“ Клаудин Гей ще подаде оставка, с което ще сложи край на най-краткото президентство в историята на университета, според човек, запознат със ситуацията“, съобщи студентският вестник.

Клаудин Гей беше критикувана през последните месеци, след като се появиха доклади, в които се твърди, че не е цитирала правилно научни източници в академичните си работи.

Последните обвинения бяха публикувани анонимно в консервативно онлайн издание.

Тя също се превърна в обект на критики след като по време на показанията си пред Конгреса заедно с ръководителите на Масачузетския технологичен институт и Университета на Пенсилвания миналия месец отказа да каже недвусмислено дали призоваването към геноцид над евреите нарушава етичния кодекс на „Харвард“.

Управляващата Харвардска корпорация на университета я подкрепи след появата ѝ пред Конгреса, но разкритикува реакцията ѝ на атентата в Израел от 7 октомври, докато университетската общност реагираше на войната в Газа.

Повече от 70 законодатели, включително двама демократи, призоваха за нейната оставка, а редица високопоставени възпитаници и дарители на „Харвард“ призоваха за нейното напускане.

Въпреки това повече от 700 преподаватели от „Харвард“ бяха подписали писмо в подкрепа на Гей.

53-годишната Клаудин Гей е родена в Ню Йорк в семейството на хаитянски имигранти и е професор по политически науки. През юли тя стана първият чернокож президент на 368-годишния Харвардски университет в Кеймбридж, край Бостън.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *