Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата

0

П редстои до края на май да улесним изключително много издаването на експертиза за ТЕЛК.

Това заяви здравният министър Асен Меджидиев на съвместната пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров, на която бяха представени нови електронни услуги в системата на здравеопазването.

Меджидиев: Мобилно приложение ще се издават електронни „бели рецепти“

Според Меджидиев предстои тотална реформа на ТЕЛК системата, която цели избягването на корупционните практики и забавянето до минимум на издаването на решенията,

Между седем и 10 дни експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към „Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента, посочи министърът. По думите му от средата на май тази система ще започне да функционира.

Изплащането на пенсиите за изтекъл ТЕЛК започва от март

„С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

„Нищо за нас без нас“: Протест на хора с увреждания пред МС

„В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др. Това ще спести на пациентите необходимостта физически да посетят регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване“, каза тя.

Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

„Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи“, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

You May Also Like