Представители на много малка част от СИК са пристигнали в „Арена София“

1

П редставители на много малка част от секционните избирателни комисии (СИК) са пристигнали в „Арена София“, за да предадат протоколите си. Това обясни пред журналисти председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) – София Полина Витанова.

Според нея грешките не са много, като основно са в разпределението и вписването на преференциите.

 В „Арена София“ протоколи трябва да отчетат 1640 секционни избирателни комисии. Към 23:30 са обработени протоколите на около 180 СИК. Първите представители на СИК започнаха да предават протоколите си малко преди 22:00 часа. Изборният ден приключи в 20.00 ч.

Вече има подвижни и служебни Секционни избирателни комисии, които са тук, и всеки момент ще започнат да бъдат приемани протоколи. Това заяви по-рано Полина Витанова.

По думите на Витанова хартиените бюлетини не са забравили процеса.

„Това е обичайното, което се случи и през 2019 г., така че очакваме по същия начин да върви процесът“, допълни тя, като уточни, че новото в момента е единствено видеозаснемането и видеоизлъчването.

Времето, което отнема обработването на протоколите, посочи председателят на ОИК-София, зависи от СИК, от броя избиратели, които са гласували, и в зависимост от това колко бюлетини трябва да отчетат и да впишат в протоколите.

„Те трябва да съставят три протокола, на места четири. В 74 секции се избира и кмет на кметства, така че колко време ще им отнеме, зависи от броя избиратели и от СИК“, допълни Витанова.

СИК са общо 1640, от които 34 служебни и 20 подвижни. „Сега пристигат първите – подвижните и служебните СИК“, отбеляза Витанова.

Тя подчерта, че организацията е такава, че по поредността на пристигане те получават номер и влизат вътре да си предадат протоколите.

„Във всички пространства около залата се изчаква. Осигурена е храна, вода, удобства“, допълни председателят на ОИК-София.

В „Арена София“ има и излъчване на обществената телевизия. Има и табла, които показват колко номера са на терен и се обработват, кой пореден номер влиза и се очаква.

„1640 като видим на екрана, сме приключили“, заключи още Витанова.

EXIT POLL: Първи резултати от Местни избори 2023

Първи резултати от EXIT POLL: Как се подреди пъзелът с общинските съветници

Източник: vesti.bg