Превръщат родната къща на Хитлер в полицейски участък

0

Д адено е началото на превръщането на родната къща на Адолф Хитлер в Австрия в полицейски участък – проект, който има за цел да я направи непривлекателна като място за поклонение на хора, които възхваляват нацисткия диктатор, предаде Асошиейтед прес. 

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Решението за бъдещето на сградата в Браунау на Ин, град на границата на Австрия с Германия, е взето в края на 2019 г. Плановете предвиждат в нея да бъдат разположени полицейски участък, районно полицейско управление и филиал на Академията за сигурност, където полицаите ще получават обучение по правата на човека.

Работниците поставиха вече ограда и започнаха да правят измервания за строителните работи. Очаква се полицията да заеме помещенията в началото на 2026 г.

5 малко известни истории от Втората световна война

Проектът за основен ремонт е предшестван от дългогодишни спорове за собствеността на къщата. Въпросът беше решен през 2017 г., когато върховният съд на Австрия постанови, че правителството е било в правото си да отчужди сградата, след като собственикът ѝ е отказал да я продаде. Предположението, че тя може да бъде съборена, беше отхвърлено.

От 1972 г. насам сградата е била наета от Министерството на вътрешните работи на Австрия, за да се предотврати злоупотреба с нея, и е била преотдавана под наем на различни благотворителни организации. Тя стои празна, след като през 2011 г. от нея се изнася център за грижи за възрастни хора с увреждания. 

Наричали го „Чакала“: Кой е нацистът, служил на Пиночет

Паметна плоча с надпис „За свободата и демокрацията. Никога вече фашизъм. Милионите мъртви ни го напомнят“ трябва да остане на мястото си пред къщата.

Австрийското правителство твърди, че преместването на полицията, която е пазител на гражданските свободи, е най-доброто решение за сградата. Планът обаче е критикуван.

Смъртта на сина на Сталин: Разкрития от секретните документи

Историкът Флориан Котанко се оплаква, че „напълно липсва историческа контекстуализация“. Той твърди, че намерението на Министерството на вътрешните работи да премахне „фактора на разпознаваемост“ на сградата, като я преустрои, „е невъзможно да бъде осъществено“.

„Демистификацията трябва да бъде ключова част“, добави той, като се аргументира в полза на предложението в сградата да бъде представена изложба на хора, спасили евреите по време на нацисткия режим. 

Източник: vesti.bg