„Прасета от ада“: Ужасяващи древни животни, бродили в продължение на 20 млн. години

0

Д инозаврите може да са изглеждали като най-чудовищните праисторически животни, но майката природа е създала и други ужасяващи същества. Примерът, който ви представяме днес, определено не бихме искали да видим отблизо.

Време е да се срещнете с “прасетата от ада”.  

Какво представляват “прасетата от ада”? 

“Прасета от ада” не са само един вид – терминът се отнася до редица видове, принадлежащи към семейството Entelodontidae (ентелодонти – ред. бел). Въпреки прякора, тези животни всъщност не са прасета. Истинските прасета принадлежат към отделно семейство, известно като Suidae. Тези древни животни само наподобяват външния им вид. Скорошни изследвания предполагат, че “прасетата от ада” може да са били по-тясно свързани с хипопотамите и китоподобните. 

Смята се, че вече изчезналите ентелодонти са живели преди 38 милиона години, като вкаменелостите показват, че могат да бъдат открити в Северното полукълбо.  

Как са изглеждали? 

“Прасета от ада” не са били най-дружелюбно изглеждащите същества. Една от ключовите им характеристики е била, че разполагат с голям череп и дълга лицева част. 

Според учените черепът на животното е бил с дължина около 90 сантиметра. Ентелодонтите също са имали костни израстъци от долните си челюсти. Те имали големи кучешки зъби – много подобни на тези, наблюдавани при съвременните месоядни животни. 

Някои от тях били с ужасяващо големи размери. Смята се, че животното е тежало приблизително 900 килограма.  

Праисторическите чудовища, за които повечето хора дори не са чували

Въпреки че предишни проучвания предполагаха, че ентелодонтите са опортюнистични ловци на големи тревопасни животни и имат зъби, предназначени да чупят кости – като хиени – изследване, публикувано по-рано тази година, противоречи на тази теория. 

Проучването изследва модела на микроизносване върху зъбите на вид, който се среща предимно в Европа. Моделът разкрива всеядна диета, подобна на тази на дивите свине. Те може да са се хранели с корени и плодове, но също са консумирали и месо. 

Анализът на черепите на ентелодонти е открил доказателства за зараснали следи от ухапвания, които вероятно са направени от други ентелодонти, което предполага, че те може да са участвали в битка помежду си за неща като територия или храна. 

По темата

Източник: vesti.bg