Празничното пътуване: Пускат допълнителни вагони и автобуси по най-натоварените маршрути

  • БДЖ пуска допълнителни вагони за празниците. Така ще бъдат осигурени над 17 000 допълнителни места по най – натоварените направления.
  • Повече пътници се очакват и по автогарите. На Централна автогара София за петък и събота ще бъдат пуснати над 70 извънредни автобуса.

За разлика от ЖП билетите, автобусните билети тази година ще бъдат по-скъпи. За някои направления поскъпването ще е 8 – 9 лв. Превозвачите предупреждават, за да сте сигурни, че ще имате билет в определена посока, да го купите малко по-рано от деня на пътуването. Това може да направите и онлайн.

Очакванията са голямото предпразнично пътуване с най-много пътници да е в петък, 22 декември след обяд и в събота до обяд.

Допълнителни вагони са предвидени за влаковете по най-натоварените жп направления:

  • София – Плевен – Варна
  • София – Враца – Видин
  • София – Пловдив – Бургас
  • София – Карлово – Бургас

Допълнителни влакове няма да бъдат пускани заради текущи ремонти, които намаляват пропускателната възможност на жп мрежата. А и практиката сочи, че когато се пускат извънредни влакове в последния момент, хората не знаят за тях.

„Общо за празниците предвиждаме да се осигурят около 17 000 допълнителни места, като 900 от тях са в спални вагони. Ще има допълнителни спални вагони и за Варна, Добрич и Бургас“, увери Ивайло Георгиев, Дирекция „Продажби и обслужване“ в БДЖ.

За момента цените на билетите за влаковете остават без промяна. Наскоро транспортният министър Георги Гвоздейков съобщи за предстоящо увеличение на ЖП билетите, но по-късно уточни, че това ще стане догодина и все още не е определена дата.

Очакват се повече пътници и по автогарите. Специално на Централна автогара София за петък и събота ще бъдат пуснати над 70 извънредни автобуса.

„Среднодневно от тук тръгват 150 автобуса. Вече всички са пълни, с изкупени билети и затова е необходимо да бъдат пуснати извънредни автобуси. Тази година билетите за автобусите са по-скъпи. За някои направления поскъпването стига до 8 лв., за други е по-малко. Например, билети от 30-32 лв. в посока Варна, Бургас, вече са 38-40 лв.“, посочи Иван Мирославов, изп. директор на Централна автогара.

И тази година най-голямо е търсенето на автобусни билети в посока зимните ни курорти и морето.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *