Празник е! Да почерпят всички мъже, които носят имената…

1

Н а 21 юни почитаме паметта на свети мъченик Юлиан Тарсийски.

Свети Юлиан бил родом от област Киликия, Мала Азия,

затова се нарича и Киликийски. Баща му бил езичник, но майка му приела християнската вяра и в нея възпитала сина си. Когато мъжът й умрял, тя се преселила в град Тарс със сина си Юлиан. Той станал предан християнин и не криел вярата си, участвал дейно в живота на местната църква, помагал на бедни и страдащи. Но времената били трудни и постоянно имало гонения срещу вярващите в Иисус Христос.

На 18-годишна възраст и Юлиан бил заловен от властта, и изправен на съд.

Младежът смело изповядал вярата си пред управителя Маркиан, като знаел, че го очакват жестоки мъчения. Наистина управителят заповядал да го бият безмилостно, а след това го хвърлили в тъмница. 

Маркиан извикал майката на Юлиан да убеди сина си да се отрече от Христос.

Но добрата християнка направила точно обратното. Тя насърчила Юлиан да бъде твърд и да издържи всички мъчения. И когато управителят отново повикал Юлиан, той още по-твърдо заявил, че е готов да умре за вярата си в Христос, но няма да се откаже от нея. „Аз съм примерен гражданин, казал той, почитам царя и спазвам законите му. Но душата ми принадлежи на небесния Цар Христос и нищо не може да ме отдели от Него!“. Разгневен от тези думи, Маркиан заповядал да завържат Юлиан в чувал с отровни змии и да го хвърлят в морето. 

Така младият мъченик предал душата си на Бог.

Това станало по времето на император Галерий в началото на IV век. Християни успели да приберат останките на мъченика и ги погребали. Скоро след това край Антиохия в Сирия бил построен храм в негова чест. Във втората половина на века свети Йоан Златоуст, тогава свещеник в Антиохия, произнесъл слово за мъченик Юлиан, запазено и до днес. Храмът в чест на свети Юлиан бил опожарен при персийското нашествие в 537 г.

Празникът е различен от този на 16 юли, когато почитаме паметта на св. мчца Юлия девица. Освен дамите с имената Юлия, Юлка, Юлина, Юлиана, също празнуват и мъжете Юлиан, Юлиян.

Днес имен ден празнуват мъжете, които носят името Юли, Юлиан, Юлиян.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *