Правната комисия прие промените в НПК на първо четене

6

П равната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта за промени в НПК внесен от служебното правителство, но отхвърли този на „Възраждане“, предаде БГНЕС

„Парламентарната група на ГЕРБ – СДС последователно е гласувала „за“. В 48- то НС го направи и в комисията по правни въпроси и в пленарна зала, при отсъствието на други. Още повече, още днес може председателят на правната комисия да изготви доклад до председателя на НС, за да разгледаме всички законопроекти за промени в НПК и съдебната власт, в утрешния ден на НС“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като от партията подкрепиха и давата законопроекта.

Крум Зарков: Това което се случва днес, трябваше да се случи много отдавна

Надежда Йорданова от ПП – ДБ подкрепи законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс внесени от МС, но не и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от „Възраждане“.

„Аз ще подкрепя законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс внесени от МС, защото настоящото предложение за контрол върху главния прокурор не е противоконституционно“, каза Йорданова и уточни, че фактическата невъзможност за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници е проблем и трябва да бъде решен.

„Решението за образуване на досъдебно производство ще бъде взето от наблюдаващия прокурор, въведе се като аргумент, че 5 – годишният мандат на този наблюдаващ прокурор ще създаде правна несигурност. Ако в срок от 5 години не е приключило досъдебното производство, то този наблюдаващ прокурор може да е заменен с друг“, поясни още тя и подчерта, че липсата на отчетност и механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор е един от структурните проблеми.

Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата в понеделник

„Тогава, когато ЕК обсъжда проблеми свързани с върховенството на закона, тя се доверява много на експертизата на Съвета на Европа. Съветът на министрите даде висока оценка на този законопроект, което означава, че се прилага ефективно конвенцията за защита правата на човека“, поясни още Надежда Йорданова. Тя се обоснова, че няма да подкрепи Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от „Възраждане“, защото според нея това няма да реши ефективно проблема за фактическата липса на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

Тази сесия на правната комисия не премина без словесни престрелки между ГЕРБ –СДС и ПП – ДБ. Мирослав Иванов от ПП –ДБ заяви, че ГЕРБ – СДС са преживели катарзис и сега са се обърнали срещу доскорошния им приятел Гешев, а Десислава Атанасова уточни, че това не е катарзис, а последователна позиция.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от МС, се цели регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, съществуването на възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд с ранг на върхове съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това, да се намалят необходимите гласове във ВСС за сваляне от власт на главния прокурор от 17 на 13 гласа, както и да се въведе съдебен контрол при отказ за образуване на досъдебно производство.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *