Правителството на Нидерландия се разпадна заради разногласия около мигрантския поток

Правителството на Нидерландия се разпадна заради разногласия по политиката за предоставяне на убежище. Инициатива на формацията на премиера Марк Рюте да ограничи притока на мигранти раздели 4-партийната управляваща коалиция.

Двама от по-малките партньори не подкрепиха предложения, които затягат режима за събиране на семействата на бежанци. Молбите за убежище в Нидерландия миналата година са нарастнали с 1/3 – до 46 000.

Очаква се през тази броят им да надхвърли 70 хиляди – повече от предишния рекорд през 2015 година в разгара на мигрантската криза. Тогава дошлите надхвърлиха капацитета за прием на Нидерландия и мнозина бяха принудени да спят на открито, практически без достъп до чиста вода, санитарни възли или медицинска помощ.

Премиерът Рюте обеща да подобри условията в приемните центрове, основно чрез намаляване броя на бежанците, които достигат до Нидерландия. Последните му предложения ограничават влизането на деца на бежанци от войните, които вече са в страната. Такива семейства трябва да чакат поне 2 години за да се съберат отново.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *