ПП-ДБ (Спаси София) няма да внася кандидатура за председател на Столичния общински съвет

Столичният общински съвет прави трети опит да избере председател. Първите две заседания приключиха без успех. Тогава основен претендент за поста беше Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София), но той не събра необходимите най-малко 31 гласа „за“.

След напрежение в началото на заседанието на градския парламент Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София) заяви, че днес формацията няма да издига кандидатура и призова колегите си от другите партии да го направят.

До напрежение днес се стигна след като общинските съветници от ГЕРБ, БСП, ИТН и част от „Възраждане“ излязоха от залата след като обвиниха председателстващата заседанието, че дава думата единствено на представители на най-многочислената група – ПП-ДБ (Спаси София).

„Решението на групата е, че нашият кандидат е Борис Бонев. Единствено след срещи с всички групи и поемане на отговорност, могат да обсъждат евентуални други решения. Но докато няма желание, от която и да е група да поеме отговорност за управлението на нашия град, няма смисъл да говори“, коментира Бойко Димитров, ПП-ДБ (Спаси София).

От ГЕРБ допуснаха, че ако се смени кандидатурата на Борис Бонев, може да преговарят с ПП-ДБ (Спаси София).

„Разбира се, нека да се смени и ще седнем, след което да разговаряме, но не с холограми. Това е председателят на СОС и трябва да знаем кой е той и по-важното – какво мнозинство ще стои зад него, защото всеки четвъртък ние тук решаваме поне 100 проблема на гражданите“, каза Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС.

От БСП отново ще издигнат свой кандидат.

„Ние ще потвърдим нашата кандидатура на Дияна Тонова от последното заседание. Ако останалите колеги проявят разум и я подкрепят, ще имаме избран председател на Общинския съвет“, каза Иван Таков, БСП.

Подробности вижте във включването на Тереза Кънчева

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg