По-страшно е Израел да атакува Иран и да ескалира напрежението, каза Симеон Гаспаров

„Приятелството между САЩ и Израел не може да се поставя под въпрос“, каза в „Денят започва“ Симеон Гаспаров.

„Въпрос може да се сложи върху политиката, която води Нетаняху и тази, която се опитва да прокара Бййдън, но проблемът тук смятат е не дали ще реагира Иран. Иран може би ще се спрат, защото това беше една показна акция. Няма жертви, разрушенията са почти никакви. Така, че по-страшно е Израел да атакува Иран и това да ескалира“.

„Тук в САЩ има един израз „сламката, която пречупи гърба на камилата“.

Гаспаров заяви, че ако се стигне до отвръщане на удара от страна на Израел, но без сериозни разрушения и жертви, то тогава САЩ „може да дръпнат ухото на по-малкия брат“.

„Това е един много голям проблем във външната политика на САЩ и този проблем започва още от времето на президенти като Джими Картър, Рейгън, продължава във времето на Клинтън, Обама, Буш-син, Тръмп, Байдън“.

„Иран става все по-силен и по-рязък в своите действия, защото Иран вече започва да се превръща в това, което Израел вече се е превърнал за САЩ. Така също Иран за Русия“.

„Иран зависи от Русия и Русия зависи много от Иран“.

Гаспаров напомни, че Путин е сринал Грозни по същия начин, по който Израел срина ивицата Газа и Иран, „които са много чувствителни за правата на мюсюлманите, които пращат терористични организации, при този, който нападне мюсюлманите“.

„Не казаха и дума срещу Русия, така, че този съюз между войната, която се води в Украйна и тази война, която Иран се опитва да започне или да ескалира с Израел е точно отговор на тази връзка между тези две сили.

Според Симеон Гаспаров все пак има добра новина и тя е, че се вижда необходимостта от това светът да действа заедно.

„Израел не би могъл да се справи с тази атака, ако не бяха намесата на САЩ, Великобритания, Франция и дори, доколкото разбрах и Йордания“.

Гаспаров определи нападението на Иран като дръзко.

„За да стигнат до Израел Иран са нарушили военното пространство на няколко държави“.

По думите му може би това ще доведе към тласък да бъдат отпуснати помощите, които трябва да отидат за Израел и Украйна. Гаспаров изрази очакване, че ще се повиши цената на нефта и горивото в следващите няколко дни.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg